Zonder zorgen

Houseboat kopen

Een houseboat kopen zonder zorgen, daar helpen wij u graag bij. Als #1 houseboat bouwer in Europa met reeds 475+ boten gebouwd en afgeleverd, waarom zouden wij deze ervaring niet met u delen? 

Een Houseboat kopen, waar moet ik op letten?

Er zijn zoveel zaken waar u op kunt letten bij de aanschaf van een houseboat, dat de kans bestaat dat u door de bomen het bos niet meer ziet. Dit zou met de kennis en ervaring die er in de markt is niet nodig hoeven zijn. Wij helpen u graag op weg. 

De eerste stap bij het kopen van een houseboat

Een houseboat kopen, waar begin je? Daar waar het gevoel spreekt. Welke huisboot of welke huisboten zien er goed uit. Welke merken spreken aan of welke elementen / designs vallen in de smaak?

CE-certificering 

Wanneer je als professionele werf (of als privé-persoon) een houseboat op de markt brengt (verkoopt), dient deze in Europa voorzien te zijn van een CE-keurmerk

De houseboat-markt is de afgelopen jaren overspoelt met hobby bouwers, handige doe het zelfvers en helaas ook malafide bouwers. Partijen die veelal niet bouwen conform de CE-richtlijnen en daarbij een concessie doen aan uw veiligheid. Let hier goed op en vraag ook door. Zit er CE op de gehele houseboat of bijvoorbeeld alleen het onderstel. 

Het is niet voor niets dat onze modellen worden gekeurd door een ‘notified body’, en niet zgn. ‘zelfkeur’. Optimale zekerheid voor een kwalitatief goede houseboat! 

Naar welke technische aspecten van een houseboat moet ik kijken?

Achter de veelal mooie en glimmende delen gaat het belangrijkste schuil. De (bouw)techniek.

Frame

Het frame van de houseboat, daar waar alles begint. Een onvoldoende doordracht frame kan (op termijn) voor een hoop problemen zorgen. Goed om hier voldoende aandacht aan te besteden. Een boot beweegt/tordeert altijd. Een goed frame weet dit tot een minimum te beperken. Het is niet voor niets dat het frame van La Ma Houseboats extra zwaar is uitgevoerd. Zogenaamde Volle koker met extra versteviging daar waar het er toe doet. 

Drijvers

Veel houseboten bouwers gebruiken dezelfde polyethylene drijvers uit Oost-Europa. Belangrijk is dat de drijvers voor voldoende drijfvermogen zorgen en dat de wanden voldoende dik zijn. Voldoende drijfvermogen zorgt ervoor dat de boot recht en hoog genoeg op het water ligt. Voldoende dikke wanden zorgen ervoor dat de drijvers (bijna) niet lek te krijgen zijn.
Bij La Mare kiezen we behalve voor dik wandige drijvers ook voor volgeschuimde drijvers. Zou er dan een lek raken, bijvoorbeeld na een aanvaring, dan kan er geen water in komen. 

De opbouw

Belangrijk bij de opbouw is een sterk houtskelet frame en/of kooiconstructie. Wanneer het frame-werk onvoldoende sterk is zal de opbouw werken/torderen met alle gevolgen van dien. (lekkages, vochtindringing, ruiten die barsten, etc.) Daarnaast is belangrijk de afdichting van de bodem en het dak. Niets is zo vervelend dan wanneer op termijn vocht het huis binnen kan treden. Vocht kan in relatief korte tijd veel schade veroorzaken en voor een onaangenaam klimaat aan boord zorgen. 
Het is niet voor niets dat elke La Mare Houseboat voorzien wordt van een waterkerende ademende schil. Vocht kan zo van binnen naar buiten ademen maar niet van buiten naar binnen indringen. 

Naar welke technische aspecten van een houseboat moet ik kijken?

Helaas komt het nog altijd voor, bouwers die zich niet houden aan de richtlijnen voor pleziervaartuigen, de CE-richtlijnen of eisen. Deze richtlijnen en eisen zijn bedoeld voor uw eisen. Het is bizar dat bouwers menen daar een concessie aan te kunnen doen. Let hier dus goed op.

Kozijnen en ramen

Om glasbreuk te voorkomen is het belangrijk dat de houseboat voorzien is van stevige kozijnen welke niet dragend zijn. Sommige producten kiezen ervoor om de kozijnen onderdeel te maken van de constructie (in plaats van deze ‘los’ te plaatsen). Dit kan op korte termijn al zorgen voor glasbreuk of scheuren. Conform de CE-richtlijnen is het ook belangrijk dat er zgn. ‘veiligheidsglas’ of gelaagd glas geplaatst wordt. 

Ventilatie

Ventilatie is belangrijk. Thuis, maar zeker ook op een boot. Dit kan middels mechanische of automatische ventilatie. Vraag altijd of het model van uw keuze voldoende ventilatie mogelijkheden heeft. Onvoldoende ventileren kan zorgen voor vocht- en schimmelproblemen. 

Elektro techniek

Elke La Mare Houseboat is voorzien van een professionele groepenkast en hoogwaardige elektro techniek. Conform de CE-eisen vindt u bij La Mare onder andere 2 groepenkasten, namelijk een hoogspanning- en een laagspanningkast. 

Naast de standaard elektrische aansluitingen is het mogelijk uw houseboat te voorzien van zonnepanelen, een ‘thuisbatterij’ en een omvormer, om zoveel mogelijk zelfvoorzienend te zijn. Een optie die veel leveranciers bieden, maar welke lang niet door elke werf even goed geïnstalleerd wordt. Kies ook hier voor een kwaliteitswerf welke haar vak verstaat. Het zou immers zonde (en vaak ook gevaarlijk) zijn wanneer deze toch hoge investering niet optimaal zijn werk doet. 

Mate van personalisering

Niet elke werf biedt de mogelijkheid van personalisering. Bij de modellen Apartboat en Modern biedt La Mare dat wel. Geen wens is ons te gek! Een andere indeling, een bijzondere keuken of materiaal gebruik, u vraagt wij bouwen. 

Zonder zorgen

Houseboat kopen

Bij de #1 werf in Europa, La Mare Houseboats
Laat dit veld blanco

meer af bij La Mare houseboats

Wij informeren u graag geheel vrijblijvend verder

Bel ons

Email ons